Sänggavel DIY – gör din egen sänggavel steg-för-steg!

Att skapa en sänggavel DIY är ett utmärkt sätt att lägga till en personlig och unik touch till ditt sovrum. En sänggavel kan också erbjuda funktionella fördelar såsom stöd när du sitter upp i sängen och skydd för väggen bakom.

I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att skapa din egen sänggavel steg-för-steg. Det är ett projekt som kan anpassas efter din stil och ditt sovrum, och som inte kräver att du är en expert på hantverk.

Planering av din sänggavel

Innan du börjar med det praktiska arbetet, är det viktigt att planera noggrant. Börja med att bestämma storleken på din sänggavel. Mät din säng och bestäm hur hög och bred du vill att sänggaveln ska vara. Är tanken att den ska vara bredare än sängen, eller precis i sängens bredd? Vill du att den ska sträcka sig från golv till tak, eller vara en mer nedtonad del av sovrummet?

När det gäller design, fundera på vilken stil du föredrar. Vill du ha en mjuk och stoppad sänggavel, eller en mer rustik variant i trä? Se även till den övriga inredningen i ditt rum för att skapa en avkopplande och harmonisk atmosfär i ditt hem.

Om du väljer stoppning, kommer du också att behöva välja ett tyg. Ett robust, fläckresistent tyg är oftast att föredra, särskilt om du planerar att luta dig mot gaveln ofta. Välj en färg och mönster som kompletterar det övriga rummet.

Insamling av material och verktyg

När du har din design och dimensioner klara är det dags att samla ihop alla material och verktyg som du kommer att behöva för att skapa din sänggavel. Vanligtvis behöver du:

– En skiva plywood som bas för gaveln
– Skumgummi för stoppning
– Vadd för att ge en mjukare yta
– Tyg i vald design för att täcka gaveln
– Trä lister för att skapa en ram bakom plywoodskivan, om så önskas
– Stifter för tyget och eventuell vadd
– Lim för att fästa skumgummi på plywood
– Ett häftverktyg och häftklammer
– En såg om träet behöver anpassas i storlek
– En häftpistol eller starka klammer för att fästa tyget
– En skruvdragare och skruvar för att fästa ramen

Framställning av sänggaveln

Med alla material till hands är det dags att börja konstruktionen. Börja med att klippa plywoodskivan i de dimensioner som du har bestämt. Om du beslutat att göra en ram bakom, ska du också såga till listerna och skruva ihop dem i en rektangel eller kvadrat som matchar storleken på plywoodskivan.

Därefter är det dags att limma fast skumgummit på plywooden. Skumgummit ska täcka hela ytan och kan behöva klippas till för att passa. När limmet har torkat kan du lägga på ett lager vadd ovanpå skumgummit för att skapa en extra mjuk yta och undvika att skumgummits kanter syns eller känns igenom tyget.

Sedan dras tyget över skum och vadd och fästs på baksidan av plywooden med en häftpistol. Var noggrann och dra tyget jämnt så det inte blir några veck eller pucklar. Om du vill ha en dekorativ kant kan du nu fästa trälisterna runt kanterna.

Montering av sänggaveln

Nu är det dags att montera din sänggavel. Det finns flera olika metoder för att göra detta. Du kan välja att montera den direkt på väggen bakom sängen eller att fästa den på sängens ram om den tillåter detta. Om du väljer att hänga upp gaveln på väggen, använd lämpliga väggfästen och kontrollera att gaveln sitter säkert.

Ett alternativ är att använda fransk klyka, vilket är ett par konsoler som fästs på väggen och gaveln för att enkelt kunna hänga av och på den vid behov. Ett annat alternativ är att använda tunga skruvar och pluggar som klarar vikten av gaveln. När gaveln är på plats är det bara att justera positionen i förhållande till sängen för att skapa en enhetlig och tilltalande look.

Med din nya sänggavel på plats har du inte bara skapat en personlig och bekväm funktion i ditt sovrum, men också en vacker inredningsdetalj. När du har sänggaveln uppe kan du börja fundera ut passande detaljer som sköna kuddar, tyngdtäcke eller överkast som gör din sängs yttre komplett.

Genom att följa dessa steg har du skapat något som inte bara förbättrar rummets estetik utan också ger dig en större känsla av stolthet varje gång du stiger in i sovrum.

Lämna en kommentar