Tyngdtäcken för en god sömn! 

En av tre svenskar har sömnproblem på grund av bland annat stress och ångest. Ett tyngdtäcke är ett sovtäcke med insydda tyngder som ofta används inom terapi och vård för att lindra sömnsvårigheter. Vad har tyngdtäcken för fördelar och vad bör du ha i åtanke inför köp? 

Vad är ett tyngdtäcke? 

Ett tyngdtäcke eller vikttäcke är ett sovtäcke med insydda tyngder som ofta används i både vården och terapi för att lindra sömnsvårigheter och svår ångest. När du sover med ett tyngdtäcke stimuleras en frisättning av må-bra-hormoner som gör dig glad, lugn och avslappnad samtidigt som stresshormonet kortisol sänks. Detta bidrar till att du får en mer effektiv djupsömn.  

Tyngderna i täcket skapar ett behagligt tryck mot kroppen som påminner om när du får en massage och denna känsla göra att hjärnan frigör hormoner som gör att vi mår bra, samtidigt som vår stressnivå sänks. Ditt blocktryck sjunker även och gör din andning lugnare. Förutom att du känner dig avslappnad och lugn utsöndras sömnhormonet melatonin som gör dig extra sömnig.  

Funktionen av ett tyngdtäcke bygger på Sensory Integration och Deep Pressure Tissue Stimulation som gör att våra kroppsvävnader svarar på tryck och tar emot intryck från våra olika sinnen.  

Hur påverkar tyngdtäcken våra sinnen? 

Sinnena skickar intrycken till mottagarna i vår kropp som sedan för detta vidare till hjärnan där de bearbetas, tolkas och reageras på. Genom att kombinera både Sensory Integration och Deep Pressure Tissue Stimulation kan man manipulera hjärnan genom att vi exempelvis kan känna lukten av nybakade våfflor, vilket får oss att vilja köpa glass eller varma färska våfflor. På samma vis kan man trigga hjärnan att frigöra sömnhormon genom att förse den med korrekta intryck. 

Det djupa trycket som täcket ger kroppen frigör hormonerna oxytocin och melatonin där oxytocin bildas naturligt i kroppen vid hudkontakt. Täcket ger därför samma stimulans och påminner hjärnan om hur trygghet och kärlek känns och triggar då hjärnan att frigöra hormonet för att återskapa samma känsla.  

Hur tungt täcke behöver jag? 

Det finns ingen klar regel när det kommer till vikt på tyngdtäcken, men det är vanligt att man utgår från sin egen vikt när man väljer vikt på täcket. De flesta trivs med ett täcke som väger från 10-15 procent av sin egna kroppsvikt.  

Om du exempelvis väger 60 kilo kan ett täcke på cirka 6 kilo vara att rekommendera. Detta är dock ett väldigt personligt val, då en del föredrar att täcket känns tyngre mot kroppen. Testa gärna olika tyngdtäcken innan köp för att göra ett bättre val.  

Tyngdtäcken inom vården 

För att behandla patienter inom vården med sömnproblem är det vanligt att man använder sig av tyngdtäcken. Genom att simulera samma känsla som hudkontakt kunde man se att patienterna fick ett lugn och kände trygghet då man triggade fram känslor från barndomen som gett denna behagliga känsla.    

Till en början använde man därför tyngdtäcken som innehöll tyngder som kedjor för att få täcket att omsluta sig runt kroppen och anpassa sig till varje ny ställning som patienten gjorde.  

Man upptäckte dock att kedjorna inte gav ett helt jämnt tryck över hela kroppen och på senare tid har man därför utvecklat tyngdtäcken att bestå av bland annat bollar, glaspärlor eller specialbehandlad textil.  

Finns det några nackdelar? 

Även om tyngdtäcken har ett flertal olika fördelar så betyder det inte att de passar för alla. Om du har en svag lungkapacitet kan kombinationen av ett tungt täcke och en svag lungkapacitet resultera i en sämre andningskapacitet. Även personer med eiplepsi och spasticitet bör undvika tyngdtäcken gjorda av hårt material.  

Lämna en kommentar