Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Hur väljer man bäst underlimmad diskho?

Det är idag väldigt många som väljer att investera i en underlimmad diskho vid renovering av köket. Men vad innebär det egentligen och hur skiljer sig dessa modeller från andra alternativ på marknaden? 

I denna artikel kommer vi gå igenom allt som rör just detta ämne och listar även några utmärkande val som vi tycker att du ska kika lite extra på. 

Vad är en underlimmad diskho? 

En underlimmad disko är helt klart den lösning som är allra vanligast i Sverige. Vid ungefär 90% av alla tillfällen är diskhon underlimmad, vilket innebär att det varken finns en fog eller kant där smutsen kan samlas. Monteringen är dock ganska komplex eftersom den måste svetsas in i bänkskivan och därför är det klokt att anlita en expert för att göra jobbet åt dig. 

Monteringen går till så att man fräser upp bänkskivan under diskhon så att det är cirka 5 eller 7 centimeter som kvarstår. Har man en bänkskiva i trä, är det dock viktigt att det har rätt beläggning så att det inte skapas fukt mellan diskhon och träet. Men detta är någonting som du kommer att kunna rådfråga montören om. 

Men varför är det då så många som väljer just denna typ av diskho? Framförallt uppskattar många hemägare att diskhon blir mer diskret, då den smälter in i bänkskivan och då tar upp mindre plats. Men dessutom är den betydligt enklare att rengöra, utan risk för att det hamnar smuts mellan skivan och diskhon. En praktisk och smart lösning helt enkelt som många uppskattar! 

Tre val som vi rekommenderar: 

Eftersom det är så många som idag har en underlimmad disko så är utbudet såklart enormt. Det finns mycket att fascineras över och många modeller som sticker ut på marknaden. Men i många fall handlar det bästa valet för dig också om smak och inredningsstil. Vi har dock jämfört olika modeller på marknaden och dessa tre står ut lite extra för oss! 

För det moderna hemmet 

För moderna kök kommer Stalas underlimmade diskho CEG51-57BF i komposit att vara ett utmärkt val. Komposit är ett otroligt slitstarkt material som även är värmebeständigt. Detta innebär att diskhon kommer att hålla längre, med mindre risk för att den repas under användning. Eftersom den är multifunktionell på flera plan, är denna modell från Stala även en mer prisvänlig investering. 

Bottendesignen är även den en stor fördel och hjälper allt vatten att rinna ut från diskhon, så att ytan är lättare att hålla ren. En stilren diskho som du kommer att uppskatta! 

Bästa mindre valet 

Men alla kök behöver heller inte vara utrustade med en stor klassisk underlimmad diskho. Om du har en rejäl diskmaskin, kanske du kommer nöja dig med denna mindre modell ComboS CS-17 från varumärket Stala. Här har du vid köpet också möjlighet att komplettera med flera olika tillbehör, så att diskhon kan skräddarsys efter dig. Kanske skärbräda eller diskmedelspump? 

Denna disko är också designad för att kunna monteras på flera olika sätt. Däribland underlimning, nedfällning eller planlimning. Eftersom den är tillverkad av rostfritt stål lämpar sig denna också perfekt för dig som vill spara tid på rengöring.  

Mer utrymme för stora hushåll 

Om du letar efter en underlimmad diskho som kan användas för olika bänkmaterial och som har en större kapacitet så kommer istället MXT-70 från Stala vara ett utmärkt val. Här har du en diskho som du med fördel även kan diska dina större kastruller och grytor i, utan att vattnet åker över kanten. Dessutom har diskhon en bottenventil, som avlägsnar allt vatten på ett smidigare sätt. 

För att ge ditt kök ett fint intryck har diskhon en glansigare yta som också tack vare sitt material är mycket enkel att rengöra. Detta är ett bra val för stora hushåll eller kök som inte är utrustade med en diskmaskin! 

Viktiga egenskaper att ha i åtanke 

Om du ska renovera köket så finns det flera saker att ha i åtanke för att valet ska bli skräddarsytt för just dig och ditt kök såklart. Vilket material kommer göra sig fint med resten av köksinredningen och bänkskivan och vilka funktioner kommer underlätta lite extra för dig? 

Material 

En sak som bör stå högst upp på listan över saker att tänka på är valet av material på diskhon. Den ska vara robust och stöttålig, gärna tillverkad av komposit eller rostfritt stål som håller länge och därmed gör köpet mer prisvänligt. Men dessutom är dessa material mycket enkla att rengöra och har en fin yta. Du bör även tänka på hur din övriga inredning ser ut i köket och vad för material som passar bäst in med detta. 

Hur stor diskho behöver du? 

För att diskhon ska vara praktisk att använda så har också storleken stor betydelse. Hur mycket diskar du för hand och hur stort hushåll har du? Om du ofta diskar stora kastruller eller grytor så kommer till exempel en större modell vara fördelaktigt. Sedan handlar det ju mycket om hur din smak ser ut och vad du tycker är snyggt helt enkelt.  

Så vilken modell vill du investera i när det är dags att renovera köket och uppgradera din diskho? 

Källor: 

https://www.bankskivabutiken.se/shop/for–och-nackdelar-30192p.html 

https://koksportalen.se/guide/diskho

Lämna en kommentar