Så kan du tänka när du ska välja en ny soffa

Oavsett vad din familj kallar den – soffa, soffa, divan – är det en stor investering. Följ de här fem stegen för att få mest valuta för pengarna.

1. Kontrollera ramen

En robust ram innebär en soffa med lång livslängd. Mjukt trä, till exempel furu, är billigt, men det kan skeva eller vingla efter fem år. Dyrare lövträ (t.ex. ugnstorkad ek, ask eller bok) är mer hållbart. Undvik ramar av spånskivor, plast eller metall; de kan skeva och spricka. Benen ska vara en del av ramen eller hållas fast med skruvar eller pluggar (pinnar) – inte enbart med lim.

Tips: Om du vill testa ramens styrka kan du lyfta ett främre hörn eller ben på soffan från golvet. När du har lyft det sex tum bör det andra främre benet också ha lyfts upp. Om det fortfarande rör vid golvet har ramen för mycket eftergift; den är svag.

2. Fråga om snickeri

En ram med leder som är sammanfogade på något av följande sätt är solidt konstruerad: träpluggar, dubbla träpluggar, hörnblock av trä (på etiketten kan det stå hörnblock limmade och skruvade), eller metallskruvar och konsoler. Häftklamrar eller spikar kan användas för extra förstärkning, men köp aldrig en soffa som hålls ihop enbart med hjälp av häftklamrar, spikar eller lim.

Tips: Be din säljare om skriftlig tillverkarinformation om ramförband.

3. Testa fjädrarna

De flesta soffor har slingrande, även kallade serpentinfjädrar – förmonterade enheter av slingrande tråd. De är trevligt stödjande, men de kan trycka på ramen eller hänga med tiden om metallen inte är tung. Högklassiga soffor kommer ofta med ”åttavägs handbundna fjädrar”. De är bekväma men dyra; vissa experter anser att de inte är bättre än serpentiner. Känn på fjädrarna genom klädseln – de ska sitta tätt intill varandra och vara fasta. Soffor utan fjädrar, utan bara med band eller nät, är obekväma och svaga.

Tips: Sätt dig stadigt på ett hörn eller en ytterkant av en soffa du funderar på. Gnissel och knarr tyder på att fjädrarna är felaktigt placerade eller slår mot ramen.

4. Känn på dina fyllningar

Polyuretanskum är en billig och lättskött dynafyllning. Men den mer hållbara typen med hög densitet kan kännas hård, och mjukare skum med låg densitet försämras snabbare vid konstant användning. Högresilient (HR) skum är något dyrare men bekvämare och mer långvarigt. Polyesterfiber är också billigt, men det plattas ut snabbt. Fyllningar av gås- och ankfjäder är bekväma, men de kan klumpa ihop sig. Toppkvalitet: gåsdun (fågelns mjuka underpäls) blandat med fjädrar. Kombinationen är jättefina och fylliga, men dyr (ungefär dubbelt så dyrt som skum) och kräver mycket underhåll; kuddarna måste ofta fluffas upp. En blandning av dun och polyfiber är billigare, men den blir snabbt platt.

Tips: Två bra alternativ som är bekväma och prisvärda: HR-skum i ett lager dun och konventionellt skum med polyestervadd.

5. Hitta tåliga textilier

Soffor för daglig användning behöver slitstarkt tyg. Bomull och linne är vinnare (men se upp för lösa vävar – de kan sno sig). Också fantastiskt: syntetisk mikrofiber, som kan efterlikna de flesta tyger och är fläckresistent. Bomull och linne kan behandlas för att bli fläckfria, men även då är de inte lika lätta att rengöra eller lika hållbara, säger Kathleen Huddy, chef för GH Research Institute’s textiles, paper and plastics. Blandningar av natur- och syntetfibrer tenderar att bli pudeliga inom ett år. Ull och läder är vackra och starka men dyra. Silke är elegant men ömtåligt. Tyger med invävda mönster brukar bära bättre än tyger med tryckta mönster.

Tips: Be butiken om en större tygbit än den vanliga provbiten. Placera den där soffan ska stå. Betrakta det i naturligt och artificiellt ljus – och se hur mycket du fortfarande tycker om det efter några dagar.