Välj rätt sorts växtbelysning

I samarbete med impecta.se

Att välja rätt sorts växtbelysning är avgörande för att säkerställa att dina växter får det ljus de behöver för att trivas och växa optimalt. När du ska välja växtbelysning så finns det några viktiga faktorer du kan överväga. Hos Impecta kan du sedan hitta bra belysning för dina växter.

Viktiga faktorer att tänka på

Det finns som sagt ett par viktiga faktorer att ta hänsyn till. Bland annat ljusintensitet, ljusspektrum och ljusperiod.

Ljusintensitet

Olika växter har olika ljuskrav. Vissa växter kräver hög ljusintensitet medan andra trivs bättre med lägre nivåer av ljus. Innan du väljer växtbelysning är det viktigt att förstå dina växters specifika ljuskrav för att säkerställa att de får tillräckligt med ljus för att växa och blomstra.

Ljusspektrum

Ljus består av olika våglängder som påverkar växternas tillväxt och utveckling på olika sätt. För optimal tillväxt bör växtbelysningen ha ett brett spektrum av ljus som inkluderar både blått ljus för tillväxt och grönt ljus för fotosyntesen samt rött ljus för blomning och fruktsättning.

Ljusperiod

Många växter kräver en viss mängd ljus under dagen för att trivas och blomstra. Vissa växter kräver långa dagar med ljus medan andra trivs bättre med kortare dagar. Se till att välja växtbelysning med en timerfunktion så att du kan kontrollera ljusperioden och säkerställa att dina växter får den mängd ljus de behöver för att trivas.

Andra saker som är bra att tänka på

Det kan vara smart att välja växtbelysning som är energieffektiv och har låg energiförbrukning för att minimera kostnaderna och miljöpåverkan. Sedan är det inte heller fel att välja växtbelysning av hög kvalitet som kommer att hålla över tid. Se till att välja lampor och armaturer som är tillverkade av hållbara material och som har en lång livslängd för att minimera behovet av att byta ut dem regelbundet. Du kan kika in på Impecta för att hitta bra växtbelysning samt en massa mer inom odling!

Lämna en kommentar