Tips till kontorsplats i hemmet!

När du ska inreda en kontorsplats i hemmet för att det ska bli en produktiv och mysig plats att arbeta på finns det en hel del du bör ha i åtanke. Vilka möbler bör du satsa på och vad för belysning ger de bästa förutsättningarna? Vi ger dig tips till kontorsplats i hemmet!  

Inreda rum till hemmakontor 

Om du arbetar hemifrån eller har ett rum över kan du inreda detta till ett hemmakontor. För att du ska få en rogivande och effektiv plats att arbeta på bör du ha ett flertal olika aspekter i åtanke när du inreder ditt rum. Du behöver bland annat ett bekvämt skrivbord där du kan arbeta i lugn och ro, och se till att du har gott om utrymme till dina kontorsredskap.  

Har du dessutom ett lite större rum kan det vara en god idé att arbeta med textilier och andra sittmöbler för attt göra ditt rum hemtrevligt med en skön plats att ta det lugnt på.  

Vad behöver du till hemmakontoret? 

Innan du börjar inreda ditt hemmakontor är det viktigt att du funderar över vad för möbler och redskap du kommer behöva för en god arbetsplats. Att inhandla möbler med god ergonomi är A och O för att du ska minska risken för slitskador när du arbetar. Här kan du med fördel även använda möbler som du redan har hemma om de passar in i ditt rum och kan addera någonting till ditt kontor. 

Även om inredningsbiten är den mer roliga när det kommer till att inreda en kontorsplats finns det dock några möbler och redskap som är ett måste när det kommer till kontor. 

Skrivbord  

Den största och kanske viktigaste möbeln för ett hemmakontor är skrivbordet. Om du har ett litet utymme kan du givetvis köpa ett mindre bord, men du bör köpa ett tillräckligt stort skrivbord så att du kan arbeta både bekvämt och rofyllt på din arbetsplats i hemmet. ’

Om du har möjlighet är ett höj-och sänkbart bord att föredra. Detta gör att du kan variera din arbetsställning under din arbetsdag för at minska risken för skador på nacke, axlar och rygg.  

Kontorsstol 

Kontorsstolen är även en viktig del av ditt kontor för att du ska kunna arbeta dig igenom hela dagen på ett skönt sätt. En kontorsstol ger ett  bra stöd för höfter och svank och här är det en fördel om du kan ställa in stolen i höjdled. När du sitter ned i stolen bör du även kunna nå ned till golvet för att ge ett bra stöd till dina fötter och lår.  

Efter en lång dag när du skriver på tangentbordet och arbetar med musen kan du vila dina armar emellanåt på armstöden för att minska risken för musarm. 

Belysning 

När det kommer till belysning för ditt hemmakontor behöver du först se till att du har ett bra grundljus i rummet genom att exempelvis sätta upp lampor i taket. Att installera dimmer är klokt då du får justerbart ljus som du kan vrida mellan beroende på hur mycket ljus du behöver under dagen.  

Komplettera sedan grundljuset med en skrivbordslampa. En skrivbordslampa ger både en mysigare belysning och ger dig ett mer fokuserat ljus. Arbetar du dessutom mycket med en datorskärm kan skrivbordslampan bidra med att dämpa och motverka det starka ljuset som kommer från din datorskärm. När du har en god belysning i ditt hemmakontor ger det även ett professionellt intryck vid videomöten med både kollegor och kunder. 

Lämna en kommentar