Så väljer du soffbord

Det verkar enkelt nog att välja ett soffbord till ditt vardagsrum. Det verkar enkelt att gå in i en butik och välja det du vill ha. Men om du tänker efter är det inte så enkelt. Det finns så många valmöjligheter när du ska välja det bästa soffbordet.

Det måste ha rätt storlek, både i höjd och längd. Det måste ha rätt storlek och proportioner i förhållande till utrymmet. Det ska passa bra till din livsstil och se bra ut i rummet. Materialet måste också vara lämpligt för din familjs behov, inklusive barnvänligt och tillräckligt med förvaring för fjärrkontroller och andra diverse föremål.

När du har svarat på dessa frågor kan du börja hitta rätt soffbord för ditt hem och utrymme. Hur väljer du rätt soffbord? Innan du bestämmer dig för ett soffbord som du älskar finns här fem riktlinjer.

Håll ett öga på höjden

Ett soffbord som är för högt eller lågt kan få ditt vardagsrum att se pinsamt ut. Du vill känna dig bekväm i ditt vardagsrum, så se till att ditt soffbord är lika högt som dina soffkuddar eller bara några centimeter lägre. Du riskerar att få ditt utrymme att se och kännas lite malplacerat.

Var uppmärksam på proportionerna

I likhet med att hitta ett soffbord med rätt höjd är det viktigt att hitta ett soffbord som har rätt längd i förhållande till din soffas bredd. Ditt soffbord bör mäta ungefär dubbelt så lång som din soffa. Ett 64-tums soffbord skulle till exempel vara perfekt för en soffa som mäter 96 tum.

Regler för utrymmet

När du har bestämt längden och höjden du vill ha kan du välja rätt form för ditt soffbord. Längden och det utrymme som behövs runt soffbordet avgör om du väljer en kvadratisk, rektangulär, rund eller oval form. Ditt soffbord bör vara mellan 12-18 tum och din soffa. Allt mindre eller mer än detta kommer att göra det obekvämt. För att det ska finnas tillräckligt med utrymme för att människor ska kunna cirkulera i rummet ska du se till att placera minst 24 till 30 tum mellan ditt soffbord och ditt tv-stativ. Mät avståndet mellan din soffa och ditt tv-stativ och dra sedan av 42 tum.

Hitta rätt balans

Ett soffbords ”tyngd” är ett annat viktigt övervägande när du väljer ett soffbord. Med andra ord ska soffbordet vara balanserat och komplettera resten av möblerna i rummet. Vad innebär allt detta? Överväg ett soffbord med kortare, mer grova ben om din soffa har smala ben. Om din soffa inte har synliga ben, överväg ett soffbord med smalare ben. En tidigare inredningsarkitekt berättade för mig att om ett rum känns för ”benigt” känns det inte lika jordnära. Detta är något som jag aldrig har glömt.

Ta hänsyn till dina egna behov

När du väljer det perfekta soffbordet för din familj eller dina vänner är det viktigt att ta hänsyn till din livsstil. Letar du efter ett soffbord med mycket förvaring? Då kan du överväga ett förvaringsmöbel. Gillar du att spela brädspel i vardagsrummet? Det ska vara en plats där människor kan samlas. Är du någon som gillar att sitta på soffbordet medan du tittar på tv? Kanske är en ottoman ett bättre val för dig.

Var noga när det kommer till materialval

Slutligen bör du tänka på din personliga stil och ditt utrymme innan du börjar handla efter det perfekta soffbordet. Det finns många andra alternativ än trä. För familjer med små barn är glas inte ett alternativ. Överväg andra alternativ som kan fungera för dig. Ett soffbord i lucit kan vara ett alternativ om du har begränsat utrymme. Du kan välja ett kompletterande material som marmor eller travertin om du har trägolv som har en mellantonig nyans. Fundera över om biten ska vara rörlig eller fast på golvet. Detta är bara några av de frågor som hjälper dig att välja rätt soffbord.

Lämna en kommentar