Ljuddämpande gardiner – skönare inomhusmiljö

Med gardiner i ditt hem skapar du en riktigt mysig atmosfär och de används vanligast som ett solskydd eller insynsskydd. Gardiner kan dock också vara väldigt funktionella. En ljuddämpande gardin dämpar ljudet tillsammans med ojämna texturerade ytor som gör att ljudet inte kan studsa fritt emellan hårda eller släta ytor.

Idag så finns det ett mycket stort utbud utav ljuddämpande gardiner i olika material och i många olika färger. Till ljuddämpande gardiner kan du även använda en kombination utav, kuddar, mattor, filtar och stoppade möbler som bidrar till en förbättrad rumsakustik.

Varför ska jag köpa ljuddämpande gardiner?

Om du bor mitt i stan där det kan bullra väldigt mycket ifrån trafiken, vägarbeten eller om du har ett par grannar som har en nyfödd bebis eller en hund som jämt skäller så är det ett perfekt val för dig. Det är en mycket smart och snygg investering och framförallt billigare än byta till ljuddämpande fönster. De ljudisolerar inte helt och hållet, men reducerar ljudet och du kommer garanterat märka skillnad och äntligen få slappna av. Dessutom bidrar ljuddämpande gardiner även med en stor värmeisolering.

Så hur fungerar ljuddämpande gardiner?

Det finns två olika huvudprinciper för ljuddämpning med gardiner. Till och börja med så går det väldigt bra att endast använda ett par tjockare gardiner som är gjorda av ett starkare material speciellt anpassade för ljuddämpning. Den andra metoden är att man veckar gardinerna så att ljudet behöver ta sig igenom flera olika lager för att nå ut. Gardinerna brukar även då vara gjorda av tjockare material. Vecket i gardinen bidrar till att mer ljud studsar åt sidorna och stannar i materialet utan att sprida sig i rummet.

Hur breda och långa borde gardinerna vara?

För att kunna få den bästa effekten utav dina ljuddämpande gardiner så borde de helst vara dubbelt så stora som fönstret. Ju bredare gardinerna är desto mer ljud kommer reduceras. Ett annat plus är då även att de släpper in mindre ljus för dig som vill ha en bra mörkläggning. Fler veckade gardiner gör att desto mer ljud kommer dämpas.

Det är viktigt att tänka på både bredden och längden på gardinerna om du vill ha en enastående effekt. Längden kan du bestämma själv utefter hur stor gardin du vill ha i ditt rum och vad som passar resten av din inredning. Du kan ha en kort gardinlängd eller en hängandes från golv till fönsterkanten längs väggen vilket kommer ge dig den maximalaste effekten.

Vad kostar ljuddämpande gardiner?

Många ljuddämpande gardiner skräddarsys efter dina mått beroende på vart du ska placera dem så att de ska kunna passa perfekt. Utöver val av färg och tyg så anger du storleken och önskad anpassning till gardinen. Beroende på vad du vill ha för typ av gardin och mått så påverkar dina val priset. Vilken slags ljuddämpande gardin du än väljer så kommer du garanterat känna skillnaden!

Vad kan du göra för att ljudisolera ditt rum ytterligare?

Förutom ljudisolerande gardiner kan en mjuk golvmatta även göra stor skillnad för ljudet i rummet. Förutom effekten i rummet kan det även ha en ljuddämpande effekt mellan våningsplan. Den bästa kombinationen är att även ha ett golv som är inbyggd ljuddämpning.

Även möbleringen av ditt rum har en stor betydelse för ljuddämpningen och hur ljudet studsar. Plana och öppna ytor gör att ljudet studsar och en sådan liten detalj som att fylla din bokhylla med böcker kan ha en ljuddämpande effekt. Alla mjuka material som prydnadskuddar hjälper även till och tillsammans med veckade, ljuddämpande gardiner får du ett rum utan buller!