Köpa insynsskydd – Allt du behöver veta!

Bor du lite för nära dina grannar vars fönster ser rakt in i ditt kök eller vill du kunna gå runt på baksidan på din uteplats utan att fundera på vem som kollar? Just detta är två av flera anledningar till varför många väljer att sätta upp insynsskydd hemma.  

Har blivit dags att köpa insynsskydd till huset, altanen eller balkongen? Då har du kommit helt rätt. Vi kommer att ta dig igenom de olika typer av insynsskydd som finns och vad som kan komma att passa dig bäst!  

Vilka olika typer av insynsskydd finns det?  

Det finns många olika sätt att få insynsskyddat, både genom staket eller naturen. Stora träd eller täta buskar är exempelvis perfekta för att minimera insynen. Däremot så kan dessa två alternativ ta lång tid att få till den storlek och tjocklek som behövs, speciellt om det inte finns planterade sedan innan.

Tur är att det finns andra alternativ såsom plank av trä eller olika typer av skärmväggar för mindre ytor som du kan använda som insynsskydd. 

För de större platserna  

Träplank är ofta det som kommer att fungera bäst för dig som har lite större hus eller en trädgård som du vill skärma av från insyn. Det är ett stabilt material som fungerar att ha så kort eller långt som det behövs, och det skyddar även lite mot ljud.  

Om du bygger ditt egna träplank kan du få den precis som du själv önskar i material och storlek, men det finns även att köpa färdigt för dig som känner att detta alternativ är med fördelaktigt. De som finns att köpa färdiga är dock i regel lite mindre och kortare till längden. Däremot så har dessa insynsskydd ofta fina detaljer som du själv inte har tid eller kunskapen att själv göra.  

Tänk på! När du monterar fast eller placerar ut ditt insynsskydd så se till att det är säkert och stabilt monterat och sitter som det ska. En stor vägg fångar lätt vind och du vill inte riskera att det ska lossna och flyga iväg och gå sönder eller värre – förstöra ditt eller någon grannes ägodelar. 

För balkongen  

Om du inte har någon större uteplats du vill skydda från insyn så kan du hitta ett alternativt till träplank, och här kan du låta fantasin ta över lite! Om du har en balkong vars sidor du vill skärma av så kan du exempelvis köpa ett pil- eller vasstaket. Det är just dessa som är populära att ha på balkonger, inte bara för att de är fina men också för att de är smidigare än träplank att montera upp i en lägenhet.  

Om du däremot inte har några närliggande grannar på sidorna men kanske framför din balkong så kan det vara smart att sätta fast ett insynsskydd mellan balkongräcket och stängerna. Du kan antingen själv väva något igenom stolparna (det finns massvis av inspiration på nätet), eller så kan du köpa hem ett färdig tyg som du kan sätta upp.  

Till fönsterna  

Det finns även de som vill att fönster som är vända mot vägen eller grannen ska vara delvis insynsskyddade då det inte är så kul att gå hemma med konstant neddragna gardiner.

Insynsskydd för just fönster brukar i regel vara gjort av plast som är frostat eller med någon annan vald design på. Detta leder till att du får in ljuset i din bostad men du får även bort den största insynen.  

Lämna en kommentar