Juldrycker

Glögg är en dryck som förknippas starkt med jultraditioner då den dricks framför allt kring lucia och jul. Ofta serverar vi glögg som välkomstdryck då det är trevligt att ge gästerna lite värme när de kommer in från kylan. Namnet Glögg kommer ursprungligen från glödgat alltså upphettat via glögd. Grunden är rödvin som kryddas med bland annat kryddnejlkor, kanel och pomeransskal. Och brukar traditionsenligt serveras med russin och sötmandel (helst skållad). Vi har även gärna pepparkakor till vår glögg idag och vill du ha extra nöjda gäster föreslår vi att du serverar en krämig ädelost till.

Glögg har funnits i Sverige så länge som vi haft vin. Förr i tiden tog det dock lång tid att frakta vin till Sverige och det hände att vinet blev förstört men eftersom vin var exklusivt och dyrt tillsatte man kryddor för att på så vis ta till vara på vinet. Gustav Vasa hade till och med en särskild glöggblandare vid hovet.

Enligt traditionen så gör man alltså glögg på rödvin med det går också att använda röd bärsaft för att få en mer familjevänlig glögg.

Det finns ett stort urval av färdiga glöggblandningar i handeln. Det mest välkända märket är Blossa. Blossa har sedan 2003 haft en årgångsglögg årets glögg har smak av havtorn och kanel och finns att köpa från den 16 november. 2007 är alltså det femte året som Blossa lanserar årgångsglögg och det firas genom en specialutgåva – Blossa x 5. Traditionen av glöggförsäljningen har luckrats upp en aning då det inte var länge sedan glöggen dök upp i affärerna omkring första advent. I dag finns glöggen i affärerna redan i början på November. Nuförtiden finns även vit glögg.

Blossa årgångsglögg

Vintoddy
Ett alternativ till glöggen är Vintoddy. Som är rött vin blandat med vatten som värmts upp tillsammans med strösocker. Sedan har man tillsatt saft och några skivor apelsin. Och istället för de små muggar man oftast använder för att servera glögg i använder man höga glas.

EggnogI USA drickar man inte Glögg utan istället har man Eggnog, där är basen är ägg, mjölk, grädde och socker som smaksatts med malen kanel och muskotnöt. Den går att dricka både alkoholfri eller spetsad med rom, cognac eller whisky. Väldigt lik vår Äggtoddy som består av äggula, socker och samma spritsorter som Eggnog.

Äggtoddy
4 personer

1 dl socker
1 ½ dl rom, cognac eller whisky
1 liter kokande vatten
3 äggulor

Vispa äggulorna och sockret till vitt skum. Fördela äggmassan i 4 höga glas. Häll i spriten och ev en citronskiva i varje glas Häll över 2 ½ dl kokande vatten i varje glas och servera omedelbart.

Julmust
Must hör för många även den julen till. Samma recept används även under andra svenska högtider men heter då något annat än just Julmust. Ursprungsreceptet kommer från tyskland och är än idag hemligt. Det lär vara så att endast en person känner till de exakta ingredienserna men det kan vara samma myt som Coca Cola har gällande sin hemliga ingrediens. Det leder även in på något som förbryllade Coca Colas ledning oerhört under lång tid. Nämligen att försäljningen av Coca Cola sjönk i Sverige under jul medan den ökade i resten av världen. De lär ha ringt till Pripps ledning (Pripps hade licensrättigheterna till Coca Cola på den tiden) och frågat vad som stod på. Coca Cola har aldrig lyckats bryta Svenskarnas julmusttradition och sedan 2004 tillverkar de en egen julmust under namnet Bjäre julmust.