Inred din uteplats med mattor! 

Med bra väder vill man gärna sitta utomhus så ofta det går, så varför inte inreda din uteplats som om det vore inne? Genom att inreda din uteplats med mattor får du samma ombonade känsla som inomhus och gör att din uteplats blir en trevligare plats att umgås på. Hur ser utbudet ut för mattor utomhus och vad för utemattor är trendiga just nu?   

Mattor för uteplats 

Med längre dagar och ljusa nätter är uteplatsen en självklar del av hemmet som man vill umgås på med sin familj och vänner. Då kan det vara en god idé att inreda uteplatsen som om det vore inomhus så det blir en förlängning av ditt hem.

Misstaget som många gör är att de ställer ut sina utemöbler när det blir fint väder utan en egentlig tanke eller en röd tråd för själva uteplatsen. Bestäm dig därför hur du vill att din uteplats ska se ut och vad för känsla du vill ha på din balkong. 

Har du en större uteplats kan det kännas utmanande att få det mysigt och här kan flera utemattor göra att uteplatsen ramas in och genom att blanda mattor i olika storlekar, material och färger får du en ombonad känsla perfekt för mysiga kvällar utomhus. 

Utemattors fördelar 

Förutom att utemattor är fina inredningsdetaljer har de även en hel del fördelar. Utemattor är speciellt anpassade att tåla smuts och väta bättre än innemattor och skyddar även golvet du har dem på. Oavsett om det är en balkong, altan eller uteplats så ser mattan till att golvet under håller sig fräschare och utsätts för mindre slitage.  

För trägolv kan din utematta göra så du slipper olja och slipa golvet ofta då den skyddar mot solens strålar som annars kan bleka golvet. För betonggolv kan mattan skydda mot svåra fläckar och slitningar från möbler.  

Utbud av utemattor  

Utbudet av utemattor är idag otroligt brett med mattor som är tillverkade av material anpassade för att kunna stå emot både vind och regn, men det betyder inte att du inte kan ha en innematta ute.

Många väljer även innemattor såsom trasmattor och orientaliska mattor för att förgylla uteplatsen med. Nackdelen med inomhusmattor är dock att de inte tål smuts och fukt lika bra som utemattor, vilket innebär att du kan behöva ta in dem vid dåligt väder för att de ska hålla sig fräscha och rena längre. 

Även om du investerar i en utematta av exempelvis plast eller en trasmatta bör du ta in dem om du ska åka bort under en längre tid för att de inte ska slitas ut i onödan. Om du inte har plats för dina mattor inomhus kan du alltid köpa till ett uteskåp eller en dynlåda där du förvarar allt ifrån dina mattor till dina utekuddar och dynor.  

Trendiga val  

Det finns många trender när det kommer till utemattor till altanen i många olika färger, mönster och material beroende på den stil och känsla du vill ha på din uteplats. Årets trender går mot det färgglada hållet med mycket mönster och mattor med grafiska mönster och blommor.  

Trasmattor av olika slag har även varit populärt de senaste åren och fortsätter att vara trendigt i många hem. En trend som vi börjar se mer och mer av i år är de persiska och orientaliska mattorna som ett eget inslag till altanen. Här blandas jordnära färger med den orientaliska mattan som står för kontrasten för en mer persoling och intressan uteplats. 

Bastmattor och mattor i jordnära färger passar den typiska skandinaviska inredningen och är ett säkert kort till att inreda din uteplats med.  

Lämna en kommentar