Hur sätter man upp en träpanel? 

En träpanel är en mycket populär väggbeklädnad i många hushåll idag. Med en träpanel på väggen får du ett hållbart, vackert och slittåligt material i ditt hem samtidigt som det blir lätt att göra rent väggen. Dessutom får ditt hem en rustik eller lantlig känsla och är därmed en snygg inredningsdetalj. Men hur sätter man upp en träpanel på lättaste sättet och vad för verktyg behöver du?  

Vad är en träpanel? 

En träpanel är en väggbeklädnad eller en slags fyllning som är gjord av trämaterial som antingen täcker en hel vägg eller delar av den. Träpaneler kommer i en hel del olika typer och utföranden där de kan vara stående eller liggande och finnas på både ytter-och innerväggar. 

Även om väggpaneler för många känns som ett nytt fenomen när det kommer till heminredning så har de använts i hundratals år i byggnader och hem. Du kan sätta upp en hel del olika typer av väggpaneler för att skapa olika känslor i ett rum, där halvhöga paneler ofta ger en lantlig känsla, medan mörka träpaneler över en vägg ger ett mer rustikt intryck.  

Inspiration till träpaneler i hemmet 

Träpaneler kan snabbt ändra en känsla i ett rum. Beroende på material och monteringsmetod så kan du leka med olika inredningsstilar. Du kan exempelvis montera på det klassiska viset genom att hamra ihop panelen eller köpa en självhäftande panel för mindre områden.  

För att få fram en lantlig stil i hemmet är det vanligt att köpa en innerpanel som är stående hela vägen upp till taket eller bröstning. Vid bröstning så målas eller tapetseras sedan väggen ovanför bröstningen i passande kulör. För de hem där man vill få fram en mer gammaldags känsla är det populärt att måla panelen med en linoljefärg.  

Den skandinaviska stilen kännetecknas av en helklädd vägg i ljus träfärgad panel, ofta i villor och radhus. Där vill man få fram en mer naturlig känsla och det är inte ovanligt att man ser till att panelen har en ruggad yta med synliga kvistar. För en rustik känsla så välj paneler i mörka trätoner som brun, grå eller svart. Det kan mycket väl räcka med enstaka paneler i form av en fondvägg för att få fram en mysig stugkänsla.  

Olika typer av träpaneler 

Det finns väldigt många olika paneler man kan välja mellan att montera upp i sitt hem, men de allra vanligaste är stående, liggande, bröstpaneler, boasering och spontade paneler.  

Stående väggpaneler består av brädor som monteras upp lodrätt på väggen, medan liggande väggpaneler monteras upp vågrätt. Här finns det inget rätt eller fel i vad du väljer för ditt hem. Jämför gärna olika exempel i butiker och bestäm dig sedan för vad du tror kommer se snyggast ut i ditt hem.  

Bröstpanelen är en väggpanel som vanligtvis täcker väggen mellan golvsockeln och fönsterbänken. Dessa ses ofta i röda stugor eller villor som vill komma åt en lantlig romantisk känsla. Boasering är väggpaneler som täcker hela väggen i passande färger och ger ett historiskt och herrgårdsliknande intryck då dessa var vanliga under 1700-talet.  

Den spontade panelen har fått ett ordentligt uppsving på senare år och är en väggpanel som består av spontade brädor som monteras på väggen där panelen har en utstickande del och en skårad del som man effektivt sätter ihop med varandra.  

Hur sätter man upp en träpanel? 

Att sätta upp en träpanel på det klassiska viset med att hamra fast den är fortfarande det mest vanliga idag, tillsammans med lim för ett effektiv resultat. För detta kommer du behöva en hel del verktyg enligt nedan:  

 • Väggpanel 
 • Monteringslim 
 • Bröstlist 
 • Sockel 
 • Akrylfogmassa 
 • Cirkelsåg eller sänksåg 
 • Dyckertpistol 
 • Dyckert 
 1. Börja med att se till att underlaget är i gott skick. Om du tänkt montera upp en väggpanel på ett sviktande underlag som betong eller gips behöver du sätta upp en spikläkt som du fäster din panel i. 
 1. Innan du köper ditt material är det viktigt att du bestämt dig för vad för typ av panel du vill sätta upp, om det blir halvvägg eller helväggspanel. 
 1. Montera socklar. Om du vill ha kvar de befintliga socklarna kan du sätta upp väggpanelen direkt ovanför. Vill du dock ha nya behöver du ta loss de gamla och sätta upp de nya med hjälp av lim och dyckert. 
 1. Mät upp hur höga panelerna ska vara för att se om de behöver kapas eller inte. Börja mäta från golvsockelns överkant. Mät även bredden och kontrollera hur bred väggen som ska täckas är. Markera sedan överkanten på väggen för att se om panelen når upp till höjden. 
 1. För montering kan du använda monteringslim för att fästa din panel på väggen. Ta sedan hjälp av din dyckert.  
 1. När panelen är uppsatt är det dags för bröstlisten att monteras upp. Såga listen i rätt längd och fäst den på panelens ovankant. Falsen ska hamna över panelen och fyll sedan eventuella springor med akrylfogmassa. 

Lämna en kommentar