Bind en midsommarkrans – tips för att lyckas!

Vad vore midsommarafton utan både midsommarstången och en midsommarkrans? Kransar är otroligt fina håraccessoarer att fira midsommar med och genom att binda din egen midsommarkrans kan du göra den både personlig och så färgglad som du vill. Vi hjälper dig binda en midsommarkrans dagen till ära!   

Midsommarkrans som accessoar 

Att binda en midsommarkrans att bära som dekoration på huvudet under midsommarafton är en snygg, romantisk och passande detalj till sommar och midsommarfirande. Det blir även otroligt fina bilder med en blommande krans runt huvudet tillsammans med midsommarkläderna för de som vill föreviga dagen. 

Om du själv inte vill bära kransen på huvudet kan du med fördel binda en midsommarkrans som istället kan bli en bordsdekoration till midsommarlunchen. Det ger ett festligare intryck till dukningen och då behöver du heller inte köpa in så mycket andra dekorationer. Oavsett hur du väljer att använda din midsommarkrans blir det en festlig accessoar för midsommarfirandet. 

Vad behöver du? 

För att binda en egen krans kommer du behöva en del redskap och blommor att fästa i kransen för ett lyckat resultat. Några saker som kan vara bra att ha till hands är en sax och en bindtråd till stommen av kransen, helst en tjockare och en tunnare tråd.  

Välj sedan ut det bladgröna som du vill ska finnas i kransen som syrén eller vintergröna. Sedan väljer du ut de blommor i säsong som du vill smycka dina krans med. Detta kan exempelvis vara sommarblommor som prästkrage eller blåklint.   

Kransens stomme 

För att skapa stommen till din krans behöver du välja ut blommor med långa och mjuka stjälkar. För blommor med kortare stjälkar eller blad behöver du använda en bindtråd som bas. Välj här den tjockare tråden och börja med att vika den dubbelt. Om du endast har en tunnare tråd är det en fördel om du viker den flera gånger för att den ska få stadga. 

Snurra sedan ihop trådarna så de sitter ihop men fortfarande går att separera så du kan fästa växter mellan trådarna. Öglan i ena änden sätter du ihop kransen med och sedan kan du börja vid öglan och klä kransens stomme med blommor. Mellanrummen mellan de ihopsurrade bindtrådarna använder du för att fästa dina växter.  

Du bör satsa på att få så mycket volym i stommen som möjligt med hjälp av gröna blad från både buskar och träd för att fylla ut för en mörkgrön bas att fästa dina sommarblommor på.  

Val av blommor 

De val av sommarblommor du bör fästa i din krans beror helt på vart i landet du bor och hur mycket blommor du själv har i eller runt om din trädgård eller närområde. Några klassiska blommor som många fäster i sin midsommarkrans är prästkrage och blåklint, men det är även vanligt med några röda inslag av studentnejlika runt om på kransen.  

Har du inga egna blommor att plocka av kan du hitta de flesta sommarblommor runt åkrar och vägkanter. Om du dessutom hittar några blommor i olika storlekar och färger kan du självklart även fästa dem i in krans för ett mer personligt intryck. 

Midsommarkrans med en twist 

Vill du skapa en midsommarkrans men inte vill gå efter en klassiska looken med sommarblommor kan du istället göra en doftande krans. Detta kan du göra genom att binda små buketter av bladväxter som mynta, lavendel eller basilika. För många kan doften bli lite för intensiv att ha ovanför huvudet, men för en midsommarkrans att ha som bordsdukning är det ett passande val.  

Hur håller du kransen fin hela dagen? 

När du väljer blommor till din krans behöver du ha i åtanke att alla blommor inte passar att plockas och fästas i kransen då en del slokar endast en liten stund efter att de plockats. Ett midsommarfirande pågår ofta hela dagen så för att din krans ska hålla sig så fräsch som möjligt kan du spraya den med vatten under dagens gång för att inte torka ut. 

Har du dock inte tid att binda din krans under midsommarafton och behöver göra detta dagen innan behöver du se till att kransen hålls fuktig för att blommorna ska stå fina i midsommarkransen. Du kan därför försiktigt duscha av kransen med vatten för att sedan placera den i en plastpåse på en sval plats för att hålla sitt friska utseende till dagen därpå. 

Lämna en kommentar