Bästa symaskin 2023 – Sy dina egna kläder hemma!

Bästa symaskin – En symaskin är en smart investering som kan komma till god användning vid flera tillfällen. Kanske har ett klädesplagg gått sönder eller har du alltid velat skapa något eget? Vad passar då bättre än din alldeles egna symaskin. 

Valet av en symaskin kan däremot kännas väldigt svårt. Detta då det finns otroligt många olika modeller och märken att välja bland. Det finns även en del funktioner och egenskaper som kan vara bra att tänka på vid köp av en symaskin, här nedan listar vi våra favoriter! 

Topp tre symaskiner bäst i test 2023 

1. Vår vinnare! Brother DS120S Elektronisk symaskin 

 • Välj mellan 20 olika sömmar 
 • Lätt vikt 
 • Kan sy i tjockt och tunt tyg 
 • Automatisk nålträdare 

Brother DS120S är en elektronisk symaskin som är försedd med smarta funktioner och egenskaper som gör att du inte behöver ställa in maskinen manuellt och istället kan fokusera på att sy. Den är väldigt kompakt och trots sin stora motor även mycket lätt. Det gör den både enkel att ta med sig men även förvara när den inte kommer till användning.  

Detta är en perfekt symaskin för nybörjaren, då den är mycket användarvänlig. Med Brother får du möjlighet till att sy både i tunna bomullstyger, men även i tjockare som exempelvis jeansmaterial. På denna modell hittar du även en automatisk nålträdare. Många kan tycka det är svårt att trä en symaskin, men med denna är det endast ett minne blått då symaskinen gör det åt dig. 

Utöver det så har du även 20 olika sömmar att välja bland som definitivt kommer göra ditt arbete mycket roligare. På symaskinen finns även en LCD-skärm som är väldigt enkel att läsa av tack vare det starka LED-ljuset.  

2. Singer Simple 3223 – Många tillbehör! 

 • Mekanisk symaskin 
 • Välj mellan 23 olika sömmar 
 • Medföljande tillbehör 
 • Väger 6 kg 

Singer Simple 3223 är en mekanisk symaskin som är väldigt enkel att använda. Det är därför ett perfekt val för dig som är nybörjare och aldrig ägt en symaskin innan. Denna symaskin väger ca 6 kilo och tack vare det kommer du enkelt kunna flytta på den ifrån olika platser och den blir även lätt att förvara.  

På denna symaskin har du möjligheten att använda dig av 23 olika sömmar. Du hittar grundsömmar, dekorativa sömmar, stretchsömmar och även 4-stegs knappnål. Du får därför en stor variation när det kommer till att sy kläder. De olika sömmarna är även enkla att ställa in. Detta är som sagt en manuell modell, vilket betyder att du kommer behöva använda dig av rattar för att ställa in olika funktioner.  

Vid köp av denna symaskin medföljer även en del användbara tillbehör. Bland annat så får du med en sprättkniv, kantlinjal, spolar och snap-on pressar fötter.   

3. Brother KE14s – Mångfunktionell! 

 • Enkel att använda 
 • 14 olika sömprogram 
 • LED-belysning 
 • Fingerskydd 

Brother KE14s är den perfekta symaskinen för dig som letat efter en enklare variant, men som fortfarande besitter många extra funktioner. Denna symaskin är försedd med ett fingerskydd som minskar risken av att du skulle råka fastna med fingret under nålen.  Fingerskyddet gör därför att du kan känna dig trygg även om de yngre i familjen skulle vilja använda symaskinen.  

På denna symaskin hittar du 14 olika sömprogram som ger en stor variation medan du syr. Du kan både sy rakt och sick-sack och maskinen är även väldigt enkel att träda tack vare drop-in spol systemet. Modellen har även LED-belysning som gör det möjligt för dig att kunna sy i mörker.  

Vid köp av denna symaskin medföljer en hel del passande tillbehör. Du får bland annat med en spole, fotpedal och pressarfötter. Om andra tillbehör önskas så kan du köpa till de som du saknar i serien. 

3 vanliga frågor om symaskiner: 

Vad är skillnaden på en mekanisk och en elektronisk symaskin? 

När du ska köpa en symaskin så kommer du behöva välja mellan mekaniska och elektroniska modeller. Detta valet är helt upp till dig och vad just du föredrar. Det finns en del egenskaper och funktioner som skiljer de olika symaskinerna åt.  

Med en mekanisk symaskin kommer du behöva ställa in olika funktioner manuellt. Detta gäller exempelvis funktioner som sömmen och stygnbredd. Det görs då vanligtvis med en liten ratt som du kan vrida på för att få det du önskar.  

Med en elektronisk symaskin slipper du ställa in funktioner manuellt och sparar även tid. Du kan hur smidigt som helst ställa in sömmen med en enda knapptryckning. Efter det ställer symaskinen automatiskt in stygnbredden med mera. 

Hur stor motor behöver jag i min symaskin? 

Detta varierar beroende på vad du har planerat att använda din symaskin till. Detta är kanske inte det roligaste att tänka på vid köp av en symaskin men är dessvärre något du verkligen bör tänka på.  

En stark motor klarar av ett tätare arbete, vilket är perfekt för dig som tänkt sy en hel del. Med en symaskin med stor och stark motor kommer du även kunna sy med tyngre tyger. Det är perfekt för dig som exempelvis tänkt sy jeans eller andra tyger som är ganska tunga.  

Någonting du dock även bör ha i åtanke här är att en större motor motsvarar en tyngre symaskin. Om du vet att du kommer behöva flytta symaskinen ofta eller kanske önskar att ta med dig den till olika platser så är inte den tyngsta modellen det mest praktiska valet för dig.  

Vilket tyg kan jag sy i med min symaskin? 

När du syr är det viktigt att du syr i tyg som maskinen klarar av. Om inte så riskerar symaskinsnålen att gå av. Olika typer av modeller klarar att sy i olika typer av material.  

Lättare maskiner kan enkelt sy igenom bomullstyger och andra tunna tyger men inte tyngre som exempelvis jeans. Beroende på vad du kommer vilja sy med för material, är det bra om du väljer en symaskin därefter.  

Källor:  

https://www.bast-i-test.se/tester_pa_basta/symaskin.html

Lämna en kommentar